Hormoonflow en natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling. Effectieve tips!
- lauravreeling
- 14 jan
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 jan

De bevalling is een van de meest intense, maar ook prachtige ervaringen in het leven van een vrouw. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke manieren van pijnbestrijding om je bevalling aangenamer te maken. In deze blog vind je praktische en effectieve tips om ontspannen door je bevalling heen te gaan.
Functionele pijn: je lichaam helpt je
Een wijze vroedvrouw zei ooit: ‘je hebt pijn hebben en je hebt pijn lijden’. Bevallen doet soms pijn. Maar het hoeft zeker geen lijden te zijn. Baringspijn heeft een functie: het helpt je focussen, het wijst je de weg en zorgt ervoor dat je lichaam optimaal zijn werk kan doen. Door de pijn te accepteren en je hormonen op een natuurlijke manier te ondersteunen, kan jouw bevalling een enorme bekrachtigende ervaring worden.
Hormonen: je natuurlijke bondgenoten tijdens de bevalling
Je lichaam heeft een indrukwekkend systeem van hormonen die de bevalling ondersteunen. De drie hoofdrolspelers in deze hormonendans zijn oxytocine, endorfine en adrenaline.
Oxytocine, ook wel het "knuffelhormoon", stimuleert de weeën en als het goed kan stromen bevordert het een voorspoedige geboorte. Oxytocine is een verlegen hormoon. Je maakt het vooral aan als je je 100% veilig en ontspannen voelt.
Endorfine is je natuurlijke pijnstiller. Het komt vanzelf vrij als er oxytocine is aangemaakt. Endorfine is véle malen krachtiger dan morfine! Het helpt de intensiteit van de weeën te verzachten.
Adrenaline komt vooral goed van pas tijdens de uitdrijvingsfase. Het maakt je alert en meer energiek. Tijdens de ontsluitingsfase kan adrenaline een spelbreker zijn, want het kan de gewenste oxytocine doen afnemen. Adrenaline komt vooral vrij als je je angstig voelt.
Belangrijke vraag is dus: hoe kan ik het beste ontspannen, zodat de hormonen optimaal kunnen flowen? Denk na over deze vraag!
Om je hormoonhuishouding in balans te houden is het belangrijk om jouw bevalling op een zo natuurlijk mogelijke manier te ondersteunen.
Natuurlijke pijnbestrijding tijdens je bevalling: krachtiger dan een morfinepompje!
Natuurlijke pijnbestrijding is pijnbestrijding die niet-medisch is. Het allerbelangrijkste: natuurlijke pijnbestrijding ondersteunt je lichaamseigen processen. Ze verstoren je natuurlijke hormonenspel niet. Ze zorgen juist voor meer ontspanning, comfort en vertrouwen. Wat de aanmaak van oxytocine en endorfine dus weer bevordert.
Onderstaand een aantal bewezen methoden om pijn op een natuurlijke manier te verlichten. Sommige tips vragen misschien om wat oefening of hulp, maar echt: zoek uit wat bij je past en pas de technieken toe tijdens je bevalling. Als de hormonen vrijelijk kunnen stromen werkt het krachtiger dan morfine!
1. Warm water Warm water ontspant je spieren en biedt comfort. Een warm bad kan een cocon van rust creëren, waardoor je je beter kunt focussen op je bevalling. Veel vrouwen kunnen optimaal ontspannen in bad tijdens de bevalling. De gewichtsloosheid die je in een bad ervaart kan ook erg helpen de pijn te verzachten. Maar ook een douche met warm water op je onderrug kan al wonderen doen.
2. Intimiteit en aanraking Knuffelen, strelen, aanrakingen en zoenen kunnen de aanmaak van oxytocine verhogen. Ook zachte massages of tepelstimulatie helpen. Ga op onderzoek uit. Waar vind je het fijn om aangeraakt te worden? Vaak zijn de rug, nek en hoofdhuid fijne plekken om een zacht gemasseerd te worden. Wat voelt prettig? Waar liggen je grenzen? Als je je comfortabel voelt, kan zelfs seks een krachtig hulpmiddel zijn. ‘what gets the baby in, gets the baby out’!
3. Ademhaling en meditatie Een bewuste ademhaling helpt je rustig te blijven, de pijn te verzachten en focus te houden. Je hebt verschillende ademhalingstechnieken die helpend zijn. Zeker voor ademhaling geldt: oefen vooraf! Dan gaat het in je zwangerschap vanzelf. Je kunt de blog 'de kracht van ademhalig' tijdens je bevalling lezen als je meer wilt weten. Daarnaast oefenen we in de zwangerschapscursus Relaxed bevallen vanuit Regie met alle ademhalingstechnieken.
4. Meditatie & visualisatie Mediteren tijdens je bevalling helpt je te ontspannen, in je lijf te zakken en mee te bewegen met alle sensaties die zich aandienen. Zeker in combinatie met een goede ademhalingstechniek kan mediteren heel helpend zijn. Visualiseren is ook een ontzettend krachtige tool. Hier valt zoveel over te vertellen dat ik er een aparte blog voor heb geschreven.
5. Massage Een ontspannen massage stimuleert endorfine en helpt je spieren te ontspannen. Een light touch massage kan de pijnprikkel onderbreken. Maar ook een voetmassage kan heerlijk zijn tijdens de bevalling. Flinke druk op je onderrug/stuitje geeft verlichting tijdens de weeën. Je partner of doula kan hier een grote rol in spelen. In de cursus Relaxed bevallen vanuit Regie oefenen we met verschillende massagetechnieken.
6. Positieve affrimaties Herhaal zinnen zoals "Mijn lichaam weet precies wat het moet doen" of "Ik ben sterk en kan dit aan". Dit versterkt je zelfvertrouwen en kalmeert je geest. Oefen gedurende je zwangerschap al met affirmeren. Of misschien zelfs al wel voor je zwangerschap. Het helpt je nieuwe positieve overtuigingen te programmeren in je brein. En maak er iets moois van! Hang de affirmatiekaarten tijdens je bevalling bijvoorbeeld op in de bevalruimte om je te ondersteunen.
7. Muziek, dans beweging Luister naar je favoriete muziek of dans zachtjes op relaxte melodieën. Het helpt je ontspannen, je focus te verleggen en voorkomt dat adrenaline de overhand krijgt. Als het je lukt is het sowieso goed om in beweging te blijven tijdens je bevalling. Dit bevordert het geboorteproces.
8. Wissel van houding Van hurken tot op handen en knieën: iedere baringshouding heeft unieke voordelen. Experimenteer vooraf met wat comfortabel voelt. En weet: de zwaartekracht helpt! En regelmatig wisselen van houding zorgt over het algemeen voor een minder pijnlijke én vlottere bevalling. Een bevalbal kan hierbij helpen. In mijn blog 'ontspannen houdingen tijdens de bevalling' ga ik hier verder op in.
9. Warmte Een warme, zachte kruik op je onderrug of buik helpt je spieren te ontspannen. In mijn doula-tas heb ik altijd een extra paar warme sokken zitten voor de barende vrouw. Koude voeten helpen echt niet om te ontspannen tijdens je bevalling! Tijdens de geboorte kun je je partner, doula of verloskundige vragen een warm doekje op je perineum te drukken. Dit helpt wat te ontspannen en de pijn te verzachten.
10. Kou Een koud washandje in je nek of op je voorhoofd kan heel prettig zijn in de latere fase van de bevalling. Maar ook een koud washandje op je perineum kan prettig zijn. Een warm washandje kan dus ook, maar kou zorgt ervoor dat het wat verdoofd. Dit werkt pijnstillend. Maar net wat voor jou prettig is dus.
11. Tens apparaat Dit kleine apparaatje werkt met elektroden die op je onderrug worden geplakt. Het stuurt lichte stroompjes door je huid, waardoor pijnsignalen richting je brein worden verstoord en endorfine wordt gestimuleerd. Ideaal voor de vroege ontsluitingsfase.
12. Steriele waterinjecties Deze injecties worden door je verloskundige in je onderrug geplaatst. Ze blokkeren tijdelijk de pijnsignalen en zijn vooral effectief bij rugweeën. Niet alle verloskundigen werken met steriele waterinjecties. Overleg dit dus vooraf even.
13. Sfeer is key Je zult je het meest ontspannen voelen op een plek waar je je thuis en geborgen voelt. Dim de lichten, zet (led) kaarsjes aan, hang foto’s van je dierbaren in de bevalruimte, zet je favoriete playlist op. Laat de oxytocine maar stromen!
Onthoud: elke bevalling is uniek
Wat voor de één werkt om te ontspannen en minder pijn te ervaren, is voor de ander misschien minder effectief. Probeer vooraf verschillende technieken uit en stem ze af op wat goed voelt voor jou. In de cursus Relaxed bevallen vanuit Regie gaan we uitgebreid in op alle opties en oefenen we met de verschillende technieken. Overleg altijd met je zorgverlener over jouw voorkeuren.
Met de juiste voorbereiding, ondersteuning en vertrouwen kun je je bevalling vol kracht tegemoetzien. Jij en je lichaam zijn tot ongelooflijke dingen in staat – je kunt dit!
En heb je hulp nodig? Voel je vrij om contact met me op te nemen!
Liefs, Laura
Comments